Gericovid-19 tarama testleri ne zaman nasıl yapılır? hangi yol daha güvenilirdir?
Corona virüs küresel adıyla COVID-19 tüm dünyanın korkulu rüyası haline gelmiş, bir salgındır. Tüm Dünyada 200 den fazla ülkede görülmektedir. Hepimizin yaşantısına fazlasıyla girmiş ve tüm yaşam biçimimizi etkilemiştir. Corona Virüs bizede bulaştımı, nasıl korunacağım, bulaştıysa nasıl öğrenirim, arkadaşımda çıktsı bir kaç gün önce beraberdik banada bulaştımı gibi deli sorularla zihnimiz oldukça meşgulken bir test olma fırsatı buluyoruz ve test oluyoruz. Sonuç negatifse önce bir ohh diyoruz sonra ondan bundan aslında bu testlere güven olmuyormuş lafları kulağımıza çalınsada o gün negatif sonucun huzuruyla evimize gidiyoruz. Bir sabah karın ağrısı ile lavaboya koşuyoruz orda aklımıza acaba test hatalımıydı yoksa diye bir düşünce düşüyorki dinlemeye başlıyoruz kendimizi. Bu tür hikayaleri hemen hemen her gün yaşıyoruz maalesef. Corona Virüs ile ilgili şimdi sizleri aydınlatmaya çalışalım.
COVID-19, farklı kişileri farklı şekillerde etkilemektedir. Enfekte kişilerin çoğu, hafif ila orta düzeyde semptomlar geliştirmekte ve hastaneye kaldırılmadan iyileşmektedir.
daha seyrek görülen semptomlar:
ltat alma veya koku duyusunun kaybı
ciltte döküntü ya da el veya ayak parmaklarında renk değişimi
Doğru şekilde bilgi edinip uygun önlemleri alarak kendinizi ve çevrenizdekileri koruyun. Yerel sağlık kurumunuzun önerilerine uyun.
COVID-19'un yayılmasını önlemek için:
Ellerinizi sık sık temizleyin. Sabun, su veya alkol bazlı dezenfektan kullanın.
Öksüren veya hapşıran kişilerle aranızda güvenli mesafeyi koruyun.
Fiziksel mesafeyi koruyamadığınız durumlarda maske takın.
Gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmayın.
Öksürürken veya hapşırırken burnunuzu ve ağzınızı dirseğinizin iç kısmıyla veya bir mendille kapatın.
Kendinizi iyi hissetmiyorsanız evde kalın.
Ateş, öksürük ve solunum güçlüğü şikayetleriniz varsa tıbbi yardım alın.
Başvuracağınız sağlık hizmetleri sağlayıcısını önceden aramak, doğru sağlık tesisine en hızlı şekilde yönlendirilmenize olanak tanır. Bu yaklaşım, hem sizi korur hem de virüslerin ve diğer enfeksiyonların yayılmasını önler.
Maskeler, virüsün maskeyi takan kişiden diğer kişilere yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Tek başına maske, COVID-19'a karşı koruma sağlamaz; bu önlem, fiziksel mesafe ve el hijyeni önlemleriyle birlikte kullanılmalıdır. Yerel sağlık kurumunuzun önerilerine uyun. Tek başına maske, COVID-19'a karşı koruma sağlamaz; bu önlem, fiziksel mesafe ve el hijyeni önlemleriyle birlikte kullanılmalıdır. Yerel sağlık kurumunuzun önerilerine uyun.
COVID-19 için henüz özel bir aşı veya ilaç bulunmamıştır. Tedaviler, araştırma sürecindedir ve klinik çalışmalarla test edilecektir.
Kendi kendine bakım
Kendinizi hasta hissediyorsanız dinlenmeniz, bol sıvı almanız ve besleyici gıdalar tüketmeniz gerekir. Diğer aile üyelerinden ayrı bir odada kalın ve mümkünse ayrı bir banyo kullanın. Sık temas edilen yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.
Evdeki herkes sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmelidir. Sağlıklı bir beslenme ve uyku düzeni izleyin, hareket edin, sevdiklerinizle telefonla veya internet üzerinden iletişim kurun. Zor zamanlarda çocuklar, yetişkinlerin daha fazla sevgi ve ilgi göstermesine ihtiyaç duyar. Rutinlerinizi ve programlarınızı mümkün olduğunca koruyun.
Kriz zamanlarında üzgün ve stresli hissetmeniz ya da kafa karışıklığı yaşamanız doğaldır. Arkadaşlarınız ve aileniz gibi güvendiğiniz kişilerle konuşmanız faydalı olabilir. Bunaldığınızı hissederseniz bir sağlık çalışanıyla veya danışmanla görüşün.
Testlerin en güvenilir olanı hangisi;
1- PCR ( sürüntü örneği testi ) Boğaz ve burundan alınan sürüntü örneklerinin PCR cihazıyla test edildiği bir yöntemdir. Bu yöntem virüs ile temasınızdan itibaren yaklaşık 12 gün içerinde yapılırsa güvenilirlik oranı % 70 civarında olduğu zikredilmektedir. Burada dikkat etmemiz gereken durum örneklerin alım şekli muhafazası ve laboratuarın güvenilirliği ile temasınızdan itibaren geçen süredir.
2- Elisa Yöntemi ( Kan Serumundan ) Hastadan alınacak yaklaşık 3-5 cc kan örneğinin santrifüj yardımıyla serumu ayrıştırılarak elisa makinesi ile test edilmesi yoludur. Bu tetkikin esası vücutta oluşmuş antikorun tespitine dayanır. Yani virüsü aldığnız günden ( temas ) itibaren belirtiler ortaya çıkana kadarki süreçte bu testin güvenilirliği yok denecek kadar az olacaktır. Bu yöntem çalışmada en doğru zaman birimi belirtiler çıktıktan sonraki 5 günü beklemektir. İki tip çalışma yolu vardır. IG-M ve IG-G
IG-G düzeyinin IG-M düzeyinden yüksek olması istenirki vücut bağışıklık sistemi virüsü yenmiş baskılamış olsun. Çok basit tabirle IG-G askeriniz, IG-M düşmanınız. Hangisi yüksekse o galiptir.
3- Hızlı Kasetlerle Antikor Testi ( direkt kan yada serumu ile ) Corona Virüs için hazırlanmış vücuttaki antikor düzeylerinin belirlenmesine yönelik bir test türüdür. Yaklaşık 10 dakikada sonuçlanmaktadır. Parmagınızdan alınacak bir damla kanın test kitine damlatılması ile yapılır. Gebelik testlerini andıran yapısıyla gayet basittir. Bu yöntemin güvenilirliği her ne kadar % 98 lerde gösterilmiş olsada vücut antikor oluşturmadıysa sonuçlar hatalı olacaktır.
En doğru test yöntemi;
Virüs ile temasınız veya hastalık belirtiniz var ise en uygun yöntem o an için PCR yöntemidir. Ancak belirtisiz bir hatalık seyri yaşıyorsanız ve virüsten etkileneli iki haftayı geçtiyse PCR testi doğru sonuç veremeyeceği için beraberinde mutlaka Elisa yönteminin ikisini birden yaptrmanız gerekir. Elisa yöntemi ilk bir haftayı, PCR yöntemide 14 gün sonrasını hatalı vereceği için iki test türünü birden yaptırmanız daha güvenilir olacaktır.
Sağlıklı ve Güvende kalmanız temennisiyle.